DUTCH BLUES

Club info

Chelsea Football Club

Oprichting:         14 maart 1905

Bijnaam:             The Blues

Stadion:              Stamford Bridge ( 41.798 )

Competitie:         FA Premier League  

Eigenaar:            Roman Abramovitsj

Adres:                  Fulham Road
                              London
                              SW6 1HSChelsea Football Club is opgericht op 14 maart 1905.
In het begin van het bestaan behaalde de club weinig successen. De 1e grote kans was in 1915. Chelsea speelde in dat jaar de FA Cup finale tegen Sheffield United FC. Helaas ging deze finale verloren.

Uiteindelijk werd het 1e grote succes behaald in 1955, hierin werd Chelsea kampioen van de First Division onder leiding van Ted Drake (voormalig engels international). Het daarop volgende seizoen zou Chelsea uitkomen in de Champions League, alleen heeft zich daarvoor teruggetrokken op last van de Engelse voetbalbond (FA).
 
1965 was het eerste jaar waarin Chelsea de engelse League Cup won. De 1e FA Cup werd gewonnen in het jaar 1970. In 1971 werd het eerste grote europese succes geboekt. De Europa Cup II werd gewonnen. Helaas ging het de jaren erna snel bergafwaarts, de club kwam in de financiele problemen en degradeerde 2x uit de hoogste divisie.
 
Ruud Gullit 
Ruud Gullit

Eind jaren ’70 en de jaren ’80 was een wisselvalige periode. Door renovatie aan het stadion werden de problemen er niet minder op en ook het hooliganisme stak bij Chelsea de kop op.
Met een symbolisch, en toch ook bijzonder bedrag van £1 werd in 1982 de club gekocht door Ken Bates. Onder leiding van trainer John Neal, kwam er nieuw leven in de club en werd Chelsea in 1984 kampioen van de Second Division.
 
Eind jaren ’90 maakte Chelsea gebruik van speler/trainers. Voorbeelden zijn Ruud Gullit en Gianluca Vialli. In 1997 won Ruud Gullit als eerste buitenlandse trainer de FA Cup.

In 2003 werd Chelsea verkocht aan de huidige eigenaar Roman Abramovitsj.
Abramovitsj pompte miljoenen in de club. Hiermee werden topspelers aangetrokken en tevens toptrainer Jose Mourinho. Hiermee werd Chelsea voor het eerst sinds 1955 weer kampioen van de Engeland in de jaren 2005 & 2006.
In 2008 werd voor het eerst de finale van de Champions League bereikt. Deze ging verloren. De finale werd in 2009 op een haar na gemist door een verlies in de halve finale tegen latere winnaar Barcelona.Roman Abramovitsj     Jose Mourinho  
 Roman Abramovitsj                                                         Jose Mourinho


2012 is het jaar wanneer dan eindelijk de Champions League wordt gewonnen. In de finale wordt Bayern München op eigen veld verslagen na strafschoppen. De grote man bij Chelsea is die avond Didier Drogba. Tevens wordt deze jaargang ten koste van Liverpool de FA Cup gewonnen. 
In 2013 staat Chelsea wederom weer in een Europese finale, dit keer de Europa League finale te Amsterdam. Hierin is op 15 mei Benfica de tegenstander zijn. En wederom wordt er een grote prijs behaald. Matchwinnaar Branislav Ivanocvic